Budowa przydomowej wędzarni

Przydomowe wędzarnie stają się w Polsce coraz popularniejsze. Jest to wypadkowa kilku czynników. Przede wszystkim spowodowana jakością sprzedawanych w sklepach wędlin, tym, że są niesmaczne, nafaszerowane chemią, a mimo to szybko ulegają zepsuciu.

Wiele osób, aby znów móc poczuć znany z przeszłości smak wędlin, decyduje się na budowę własnej wędzarni. Sama budowa wędzarni nie jest zbyt trudna. W internecie można znaleźć wiele porad oraz gotowych schematów. Przydomowa wędzarnia składa się z fundamentów, części murowanej oraz nadbudówki, zazwyczaj drewnianej.

Drzwiczki do wędzarni i inne elementy

Jeśli chodzi o poszczególne elementy, jak ruszt czy drzwiczki do wędzarni, czyli elementy, które będą narażone na wysokie temperatury, warto postawić na wysokiej jakości artykuły ze stali, a najlepiej z kutego żeliwa. Wydatnie zwiększy to trwałość konstrukcji, a i wpłynie pozytywnie na jakość wyrobów wędzarniczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *