Drewno – dym do wędzenia

Samodzielne przygotowanie wędlin dla rodziny i znajomych daje dużą satysfakcję i pewność, że spożywane wyroby mięsne są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Po zaopatrzeniu się na przykład w wędzarnię ogrodową, trzeba postarać się o konkretne drewno do uzyskania oczekiwanego smaku i aromatu wędzonych wędlin.

Jeżeli chcemy wędzić mięso z drobiu należy użyć takiego drewna jak jabłoń, dym do wędzenia pojawiający się z tego drewna spowoduje, że smak mięsa będzie delikatny a skórka uwędzi się na piękny lekko brązowy kolor. Natomiast w przypadku wędzenia ryb i wołowiny trzeba wybrać takie drewno jak dąb biały lub klon cukrowy, wtedy pojawiający się dym do wędzenia sprawi, że produkty będę charakteryzowały się subtelnym, lekko cukrowym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *