Temperatura wędzenia

Smakosze samodzielnie wędzonych wyrobów mięsnych wiedzą, że wyroby wędzarnicze różnią się w sposobie ich przygotowania i temperaturze wędzenia. Duży wpływ na zapach i smak wędliny ma właśnie temperatura wędzenia, ponieważ stosuje się różne metody a mianowicie: wędzenie zimne, gorące a także wędzenie połączone z pieczeniem. Wędzenie zimne wędlin odbywa się w temperaturze od 16 do 22 stopni i powinno trwać dwa tygodnie, gęstość dymu powinna być regulowana za pomocą zwiększania i zamykania dopływu powietrza.

Wędzenie gorące powinno odbywać się w temperaturze wędzenia ponad 22 stopni i występują ich dwa rodzaje, wędzenie dymem gorącym i ciepłym. Temperatura wędzenia w wariancie ciepłym to 22 – 45 stopni, czas wędzenia to 4 – 48 godzin, natomiast temperatura wędzenia w wariancie gorącym to etap I od 40-50 stopni, etap II – 40 – 60 stopni, etap III – 60 – 90 stopni. Natomiast temperatura wędzenia z pieczeniem waha się od 75 – 90 stopni i również dzieli się na trzy etapy wędzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *