Wędzenie kiełbas

W Polsce jedną z najbardziej lubianych wędlin jest kiełbasa zarówno wieprzowa jak i drobiowa, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że można samemu przygotować smaczną, wędzoną kiełbaskę. Wystarczy zakupić wędzarnię ogrodową, zaopatrzyć się w odpowiednie do wędzenia drewno i przystąpić do wędzenia kiełbas.

Wędzarnię trzeba przygotować, rozpalić ogień wybranym drewnem, w przypadku wędzenia kiełbasy wieprzowej, dobrze użyć akacji lub buku, wtedy poza niesamowitym smakiem, wędzonka kiełbasa nabierze efektownego złocistożółtego koloru.
Przygotowane mięso umieszczone w osłonkach należy umieścić na specjalnych kijach i zaczepić w wędzarni. Jeżeli kiełbaska nie będzie posiadała już wilgotnej skórki, trzeba zamknąć wędzarnie i wędzić kiełbaskę około trzech godzin w cieple, optymalna temperatura to, 50o, gdy ktoś ma ochotę na kiełbaskę jałowcową, może pod koniec wędzenia włożyć do paleniska gałązki jałowca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *